Categories O výživě

Jak grilovat zdravě: 6 užitečných tipů

Posted on
Jak grilovat zdravě: 6 užitečných tipů

Je všeobecně známo, že jak venku vysvitne první jarní sluníčko, fitness centra, nacpaná po novoročních předsevzetích k prasknutí, se vyprazdňují, nastavená omezení v jídelníčku vedoucí k redukci se omezují a začíná se více grilovat. Může se zdát, že se zvyšující se frekvencí grilovaček postupně umírá všechno, na čem jste přes zimu pracovali. Nemusí to ale být tak plně pravda. Stačí používat rozum.

Proč vybírat libové maso

Grilování libového masa je nejen přátelštější k vaší postavě, ale je mnohem zdravější. Z tučného masa totiž odkapává tuk do ohně a vznikají rakovinotvorný akrylamid, nitrosaminy a heterocyklické aminy. Vzniku těchto škodlivých látek se vyhnete také tím, že nebudete grilovat nad otevřeným ohněm, ale například na grilovací podložce.

Grilujte i zeleninu

Zelenina na grilu je naprosto luxusní a chutná všem. Když uděláte mix nejenom těch tradičních, jako je cibule, cuketa, paprika nebo lilek, ale přidáte i mrkve, chřest, dýni nebo kukuřici, každý si vybere.

Smiřte se s tím, že dietní špekáčky neexistují

Bohužel. Je to tak. Jak už název „špekáček“ napovídá. Co jste možná nevěděli, že pokud máte jednou za čas na opékání špekáčku chuť (to mám i já, nebojte, svět je v pořádku), kupujte opravdu produkt, který se jmenuje „špekáček“. Ne „buřt“, ani „vuřt“ ani „opékáček“ nebo „opékánek“ (ten ani nevím, jestli existuje). A to proto, že pravý „špekáček“ získal EU označení „zaručená tradiční specialita“. Receptura na tento produkt je tedy jasně stanovená a neměnná. Špekáčky musí obsahovat 38,5 % hovězího masa (s obsahem tuku do 30 %), 17,5 % vepřového masa (s obsahem tuku do 50 %) a 27 % vepřové slaniny.

Stejně jako masožrouti, i vegetariáni a vegani mají zdravé potraviny a nezdravé potraviny

Ani veganské „opékáčky“ nejsou dietní, bohužel podruhé

Pokud se domníváte, že náhradou masa některou ze sójových náhražek, jako jsou párky nebo karbanátky snížíte počet kalorií a grilování bude zdravější. Tyhle náhrady jsou celkem často docela tučné a je třeba si uvědomit, že stejně jako masožrouti, i vegetariáni a vegani mají zdravé potraviny a nezdravé potraviny.

U kupovaných dipů nebo dresingů majonéza většinou je tou základní složkou.

Dipy jedině domácí

Řeknu vám krátký příběh. Jednou jsem byla na letišti v Subway a ptala jsem se, jestli je ten jogurtový dresing s majonézou. Pán ze mě udělal úplného pitomce, jestli znám rozdíl mezi jogurtem a majonézou a jestli umím číst. A chtělo se mi pak trochu brečet. Ale měla jsem hlad. A víte co? Byla tam. Konec příběhu.

U kupovaných dipů nebo dresingů majonéza většinou je tou základní složkou. Důvod je jednoduchý. Má delší trvanlivost a bezpochyby dobře chutná. Pokud pročítáte složení dipu nebo dresingu, nebude v něm napsaná přímo „majonéza“, ale suroviny, ze kterých se vyrábí – vejce, olej, ocet. Jogurtový nebo bylinkový dresing pak získává úplně jiný kalorický rozměr, aniž byste to tušili. Trocha majonézy není co se složení týká nic nezdravého, ale nic to nemění na tom, že je dost kalorická. Pokud víte, že vám trocha dipu nestačí (mně prostě nestačí), tak se těm majonézovým radši vyhýbejte.

Označení „kečup“ má ze zákona jasná pravidla.

Nemusíte se ale nutit jíst všechno suché. Já potřebuji ke každému jídlu s bramborami dip a namáčet. Zkuste domácí jogurtové dipy, které ochutíte bylinkami, citrónovou šťávou, solí a pepřem, tzaziki, hummus nebo avokádové guacamole. Zkuste třeba hummus s červenou řepou.

Přečtěte si článek o všem, co jste o jogurtech chtěli vědět a báli jste se zeptat.

V případě kečupu si dejte pozor, abyste nekupovali produkt nastavený jablečným pyré. Dnes už je podíl rajčat pro označení „kečup“ vymezen legislativou. Musí obsahovat min. 7 % rajčatové sušiny, což znamená, že na 100 g produktu je potřeba 135-210 g rajčat. Výrobky, které nesou název „kepuč“, „ketchup“, apod toto nařízení pravděpodobně splňovat nebudou.

Pravidelné letní párty, které začínají vínem a končí několika Morgany s Colou se po sezóně můžou na postavě projevit.

Nepijte blbě

Možná to sem na první pohled nepatří, ale pokud se u grilovačky budete prolívat celý večer pivem, Colou, džusy nebo domácí sladkou limonádou, přijmete poměrně dost kalorií i v nápojích. Když obtýden vypijete 2, 3 skleničky vína, které budete doplňovat během večera vodou, ničemu to neuškodí a ráno vás navíc ani nebude bolet hlava. Pravidelné letní párty, které začínají vínem a končí několika Morgany s Colou se po sezóně už projevit můžou.

Nám se osvědčily „fusion“ vody, kdy do karafy nebo džbánku dáte kus máty nebo bazalky, jahody, limetku nebo jiné ovoce, led a zalijete vodou. Aroma ovoce a bylinek se do vody uvolní a osvěží vás v horku rozhodně víc než sladká Cola.

Doporučené