Categories O potravinách, O výživě, Užitečné tipy

Jak vybrat kvalitní tyčinku?

Posted on
Jak vybrat kvalitní tyčinku?

Mým instagramem proletěla nedávno kauzička s flapjacky a jejich složením a na základě toho mi od Vás začaly chodit fotky tyčinek, jestli jsou dobré nebo ne. Jelikož víte, že jsem na odepisování nemožná, tady je malý návod, jak si umět vybrat správnou tyčinku. Tak, jak nad tím přemýšlím já.

Možná se vám několikrát do týdne stane, že vyrazíte do školy nebo práce s vidinou, že se během dne někde naobědváte, ale nakonec řešíte tolik věcí, že večer dorazíte domů se staženým žaludkem. Než si pak připravíte večeři, sníte „na stojáka“ opření o kuchyňskou linku nějakou blbost, na kterou jste možná ani neměli chuť.

Já těmto situacím začala předcházet tak, že nosím v tašce nějakou tyčinku, kterou ve chvíli, kdy nemám čas na normální jídlo sním a vyhnu se tak pozdějšímu „vlčímu hladu“. Pokud si vyberete tyčinku s dobrým složením, je to mnohem lepší, než si jí třikrát nedat, vydržet hlad a napočtvrté sníst vše na co přijdete.

Müsli tyčinky

Tyhle tyčinky nekupuju. Müsli tyčinky, ačkoliv je název poněkud zavádějící, jsou pochutina a tyto tyčinky typu Corny, Chimpanzee nebo Emco apod, bych řadila do stejné kategorie, kam řadíme čokoládové tyčinky nebo sušenky. Skutečnost, že obsahují ovesné vločky, už celkové složení plné prázdných kalorií příliš nezachrání. Toto platí ale i pro Bio müsli tyčinky. Označení „bio“ udává původ výrobku, ale nemění nic na jeho výživových hodnotách.

Müsli tyčinky jsou plné prázdných kalorií z jednoduchého cukru. To, že jsou z ovesných vloček tomu příliš nepomůže.

Kaloricky jsou müsli tyčinky na úrovni svačiny, jsou hlavně zdrojem sacharidů, ale chybí jim bílkoviny. Tyčinky jsou v lepším případě z ovesných nebo jiných vloček, v horším případě, kdy zasytí ještě o poznání méně, z rýžových nebo jiných křupinek. Tyhle „burizony“ mají vysoký glykemický index a proto nejsou nutričně moc výhodné, naopak, přichází po nich brzy další pocit hladu (viz. tyčinky Chimpanzee).

Přečtěte si, co je to glykemický index.

Další surovinou, kterou müsli tyčinky obsahují, je cukr, med nebo sirup, který musí vše slepit dohromady, tedy další zdroj sacharidů, tentokrát jednoduchých. A nesmíme zapomenout na sušené ovoce čokoládu nebo obojí dohromady – opět jednoduché cukry.

Levnější müsli tyčinky jsou navíc často máčeny v nekvalitních rádoby „jogurtových“ nebo „čokoládových“ polevách, které mohou obsahovat zdraví škodlivé tuky. Vedle těchto tyčinek se ale už naštěstí dají koupit i ty kvalitní, s opravdovou čokoládou.

Flapjacky

Flapjacky jsou kapitolou velice podobnou té předchozí, ale energeticky ještě vydatnější. Vzhledem k tomu, že jsou vnímány jako koncentrovaný zdroj energie, kalorickou hodnotou se pohybujeme zhruba na úrovni lehčího oběda v jedné 100g tyčince. Dobré flapjacky mají složení podobné domácím ovesným sušenkám, které, co si budeme povídat, nejsou zrovna přehlídkou dietních surovin. Obsahují ovesné vločky, máslo, kondenzované mléko, zlatý sirup, cukr nebo jiné sladidlo, ovoce nebo oříšky..

Flapjacky jsou vhodné na cestování nebo horské tůry jako zdroj energie, za dietní svačinu bych je nepovažovala.

Bohužel mám pocit, že někteří výrobci to nepochopili a z tradičního britského receptu připravili sice stejně kalorický, ale více východní recept. Místo másla používají palmový tuk, místo cukru glukózovo-fruktózový sirup. Díky druhojakostním surovinám je možné snížit výrobní, ale i prodejní cenu. Někteří výrobci se hájí tím, že nelze vyměnit tyto suroviny za kvalitnější, z technologických důvodů nebo kvůli tvanlivosti. Ale u jiných výrobců to evidentně funguje, proto pro mě tenhle argument není úplně dostatečný.

A abychom se dostali k tomu, co vás zajímá. Flapjacky vesměs nekupuji. Jako zdroj energie jsou vhodné na cestování, lyže, celodenní výlety, horské tůry, apod, případně si větší 100g flapjack můžete rozdělit napůl a sníst k svačině na dvakrát. Po dobrých zapátrejte ve složení tyčinky, podívejte se třeba na flapjacky od Mixitu nebo podle složení pravé flapjacky vyrábí Cerea, ty seženete i v DMku. Ty jsou navíc myslím bezlepkové.

Cerea Flapjacky jsou pro tělo mnohem výhodnější než třeba klasická müsli tyčinka a mají myslím 60 g, což je i kaloricky jako svačina celkem v pořádku.

Proteinové tyčinky

Jediné tyčinky, na které jsme si zvykli a kupujeme je pravidelně jsou proteinové. Energeticky se proteinové tyčinky rovnají svačině, ale díky bílkovinám vás zasytí na poměrně dlouhou dobu. Tady, pokud nejste nadšený fitness sportovec a nezáleží vám na tom, jestli to má 0 % tuku a 0 % cukru a 0 % tyčinky, nemůžete příliš šlápnout vedle.

Nám nejvíc chutnají tyčinky Deluxe od Nutrendu, a to v příchuti Brownies, případně ještě Sachr. Ty nosím v kabelce já a Honza se je naučil nosit v batohu na natáčení. U proteinových tyčinek si dejte pozor na složení, ideální je, aby obsah proteinu byl cca 30 % a obsah sacharidů maximálně dvojnásobný, oproti obsahu bílkovin. Čím více bílkovin, tím větší sytící schopnost tyčinka bude mít, čím méně sacharidů, tím v tomto případě lépe. Dobré proteinové tyčinky za pár korun má například i DMko v řadě Sportness, mě chutná celkem ta příchuť brownie, která má asi 50 % proteinu, ale chuťově je ta Delux pro mě prostě lepší.

Pozor si dejte na to, když stejný výrobce vyrábí několik druhů tyčinek, ne všechny budou stejně kvalitní (např. tyčinky od Nutrendu). Rozdíl je nejen v ceně, ale i v obsahu proteinu a kvalitě složení.

Proteinové tyčinky často obsahují náhradní sladidla nebo palmový tuk. Ačkoliv mě znáte a víte, že nedoporučuji jíst pravidelně ani jedno z toho, myslím, že pokud je to jediná věc, ve které to jednou, dvakrát týdně sníte v takhle malém množství, tak se svět nezhroutí.

Raw (proteinové) tyčinky

Raw tyčinky jsou příběh sám o sobě. U datlových tyčinek nebo lisovaných celoovocných tyčinek jsme v situaci, kdy jíme pouze jednoduché cukry z velkého množství sučeného ovoce (na jednu takovou tyčinku spotřebujeme sušeného ovoce opravdu dost), případně tuků z ořechů.

Ve srovnání s množstvím cukru v raw tyčinkách, je obsah proteinu příliš nízký, aby se dalo mluvit o „proteinové tyčince“

Rostlinné raw proteiny, které tyto tyčinky (například Lifefood Plus) obsahují, tedy rýžový nebo konopný, nejsou tak nutričně hodnotné, jako běžný protein ze syrovátky. Pro lidské tělo jsou rostlinné proteiny obecně hůř využitelné, proto je ve veganských dietách velice těžké živočišnou stravu plnohodnotně nahradit.

Ve srovnání s množstvím cukru v raw tyčinkách, je obsah rostlinného proteinu navíc příliš nízký, aby se dalo mluvit o „proteinové tyčince“. Opět se držte pravidla, že pokud vybíráte raw proteinovou tyčinku, měl by být obsah proteinu alespoň poloviční, ve srovnání s obsahem sacharidů. Takovou jsem ale ještě nenašla.

3 comments

3 comments

Doporučené