Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Kakaový koláč s tvarohem z celozrnné mouky

Posted on
Kakaový koláč s tvarohem z celozrnné mouky

Jak jste si mohli poslechnout už na instagramu, občas dostanu chuť na něco, co se jedlo v dětství. Víte co myslim. Něco jako jsou takový ty drožďový pomazánky nebo teď „mřížkový koláč“ s tvarohem. Přitom to jsou věci, které jste doma nikdy nedělali, protože to nikdo neměl rád a nikdo by to nejedl. Ale nevím. Možná jo, možná jsme to dělali, ale vážně to nikdo nejedl.Suroviny:

(hrnek = americký cup, cca 200 ml)

Na korpus:

  • 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček)
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku řepkového oleje
  • 4 PL třtinového cukru
  • 3 vrchovaté PL bílého jogurtu
  • 2 PL pravého kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Na nápň:

  • 2 kelímky polotučného tvarohu (500 g)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1,5 PL třtinového cukru
  • 1 PL vanilkového pudinku
  • vanilková semínka, sušená vanilka nebo extrakt

 

  • 1/2 hrnku mražených borůvek

 

V míse si smícháme všechny sypké suroviny na těsto. V jiné míse prošleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme mléko, olej a prosijeme suchou směs. vymícháme těsto a dáme stranou.

Na náplň smícháme všechny uvedené suroviny a metličkou vyšleháme jemný krém.

Předehřejeme si troubu na 175 °C. Do formy vyložené pečícím papírem přemístíme 3/4 kakaového těsta. Lžící potom navrstvíme v různém množství tvarohový krém tak, aby někde byla vrstva menší, někde silnější. Tvarohový krém s mezerami pocákáme zbytkem kakaového těsta. Před pečením jsem koláč ještě posypala pár mraženými borůvkami.

Pečeme cca 45-60 min, průběžně kontrolujte špejlí, zda je už korpus hotový.

8 comments

8 comments

Doporučené