Categories O výživě, Základní principy

Glykemický index. Co to znamená?

Posted on
Glykemický index. Co to znamená?

Pokud se alespoň trochu zajímáte o to, jak se stravujete, slovní spojení „glykemický index“ vás nemohlo minout. Vlastně na nás vykukuje pravidelně z různých fitness webů, holčičích časopisů a článků o hubnutí. Co to ale ten glykemický index je? A je vůbec pro moje tělo důležitý? Pokud stále tápete v otázce významu glykemického indexu, jste tu správně. Čtěte dál.

Co je to glykemický index a jak to funguje?

Potraviny bohaté na sacharidy, jako jsou obiloviny, těstoviny, brambory, mléčné výrobky, chléb a ovoce jsou nejdůležitějším palivem pro naše tělo. U těchto potravin vyjadřuje glykemický index (dál už jen GI) rychlost, se kterou se přijímané sacharidy v trávicím traktu přemění na glukózu. Odtud se ve formě glukózy vstřebávají do krve a jsou přenášeny do buněk. V nich jsou zdrojem energie pro práci našich svalů, mozku a dalších orgánů.

Pokles glukózy v krvi je viníkem opětovné chuti na něco sladkého a pocitů hladu, což jen vede ke konzumaci dalšího jídla s vysokým glykemickým indexem.

Čím je rychlost vstřebávání vyšší, tím je pro nás potravina nutričně méně výhodná. Proč? Když sníme potravinu s vysokým GI, dojde k velice rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi. Tělo se snaží tuto hladinu opět snížit na původní hodnotu, slinivka břišní zvýší svůj výkon a začne produkovat více inzulinu. Hladina glykémie (tedy cukru v krvi) se tak může propadnout naopak ještě níže než byla původně před jídlem. Pokles glykémie je viníkem opětovné chuti na něco pekně sladkého a pocitů hladu, což vede ke konzumaci dalšího jídla s vysokým GI. A kolotoč se točí.

Zajímá Vás recept na pizzu z celozrnné špaldové mouky?

Glykemický index potravin je pro lepší představu uváděn jako číslo, které bylo odvozeno od indexu glukózy (ta má GI = 100). V závislosti na tom, zda má daná potravina glykemický index vyšší či nižší než glukóza, tedy čistý cukr, je její hodnota buď větší než 100 nebo menší než 100.

Takže jak využít glykemický index ve vlastní prospěch a jak to funguje v praxi?

Doporučené