Categories O potravinách

Mražené ovoce a zelenina – horší než čerstvé?

Posted on
Mražené ovoce a zelenina – horší než čerstvé?

Lednice a mrazáky se staly v domácnostech samozřejmostí až v 50. letech minulého století a tento počin se dá nazvat „revolucí“. Umožnila pohodlně doma uchovávat čerstvé potraviny a také jimi mnohem méně plýtvat. S možností chlazení a mražení jde ruku v ruce vývoj hotových mražených jídel a možnost výběru mezi ovocem a zeleninou mraženou a čerstvou. Na mražené potraviny se často pohlíží jako na potraviny méně nutričně hodnotné, nebo dokonce druhojakostní. Skutečně je to pravda?

Pocit, že je čerstvá zelenina a ovoce lepší, než to mražené, je naprosto přirozený. Představa, že zmrazené potraviny jsou polotovary, určené z velké části pro ty, kteří zrovna zdravému životnímu stylu neholdují, pro muže, kterým odjela žena na lázeňský pobyt, pro studenty a pro všechny ostatní, kteří se zrovna ráno neprobudili jako Magdaléna Dobromila Rettigová a mají prostě jen hlad, není v mnohých případech tak úplně vedle. V případě ovoce a zeleniny to ale platit vždycky nemusí.

Hrášek ztratí během 48 od sklizně více než polovinu obsahu vitaminu C.

Většina druhů ovoce a zeleniny v naší zemi neroste, a to buď vůbec, nebo pouze v sezoně. A i během sezony se často poptávka nepokryje. Pokud si během zimních měsíců při nákupu v supermarketu prohlédnete cedulky s místem původu jednotlivých druhů zeleniny, bude na nich většinou Španělsko, Maroko nebo Turecko. Dovážená zelenina a ovoce musí do obchodu doputovat zhruba během dvou dnů až tří týdnů. Plodiny se sklízí nedozrálé, takže mají menší obsah vitaminů než ty, které utrhnete plně zralé a po utržení se jejich obsah postupně dále snižuje. Když jsem zapátrala mezi vědeckými studiemi, našla jsem, že například hrášek, což je trochu extrémek, ztratí během 48 od sklizně více než polovinu obsahu vitaminu C.

Jistě už se i vám stalo, že jste se marně přehrabovali mezi hromadou nahnilých a smutných hlávek ledového salátu jak chudá holka ve věnu a nakonec odešli s prázdnou.

O vitaminy přichází ovoce a zelenina i po dobu dopravy, kdy jsou vystaveny působení kyslíku, někdy zvýšené teplotě a světlu. Nejvíce si se světlem a teplem nerozumí nejcennější antioxidanty s názvem „anthokyany“ (fialová a červená barviva), díky kterým se červené víno, borůvky, černý rybíz, fialové odrůdy brambor, aj. považují za zázračné plodiny. Doprava, skladování a někdy i zacházení na prodejnách se často zelenině podepíšou i na vzhledu. Jistě už se i vám stalo, že jste se marně přehrabovali mezi hromadou nahnilých a smutných hlávek ledového salátu jak chudá holka ve věnu a nakonec odešli s prázdnou.

Výhoda mraženého ovoce zeleniny tkví v tom, že se zelenina nemusí sklízet nedozrálé, ale v nejvyšší fázi zralosti, kdy je obsah nutričně cenných látek nejvyšší.

Co kupuji já?

Ačkoliv najdete i levnější, z technologického hlediska mi přijde skvělý postup mražení a konzervace od Bonduelle, konkrétně u těch výrobků Vapeur. Po sklizni zeleninu ještě blanšírují v páře, díky čemuž jsou z produktů odstraněny zbytky nečistot, případných mikroorganismů a snižuje se obsah přirozených enzymů, které mohou skladováním působit na snížení podílu živinu a změnu chuti, textury nebo barvy plodiny. Krátkým blanšírováním při určité teplotě se povede snížit i podíl antinutričních látek, které mohou omezovat vstřebávání některých živin. Aby nepřicházela o vitaminy, je zelenina následně šokově zchlazena.

Nechcete přicházet o vitaminy z ovoce a zeleniny vlastní vinou?

Jak mít dostatek vitaminů i v zimě?

Doporučené