Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Velikonoční hrnkový beránek

Posted on
Velikonoční hrnkový beránek

Naše první společný Velikonoce, kdy budeme navíc v ČR a ne v Norsku, si zasloužily vlastního beránka. Pokud se do něj pouštíte taky poprvé (nebo do jakéhokoliv jiného pečení v embosované formě), mějte na paměti, že do takových forem se nejlépe hodí těžší „bábovkové“ těsto. Určitě se nepouštějte do přípravy nadýchaného piškotu. Výsledek by byl pak zcvrklý, zvrásněný a nevynikl by tolik tvar, který připravujete. V tuhle chvíli teda takhle beránek.

Neni to teda žádná dieta, to moje ambice není ani na Vánoce, to už víte, takže je tam skutečný máslo a skutečnej cukr a myslim, že v rozumnym množství je to úplně v pohodě. 🙂

Suroviny na formu o objemu 700 ml (3 cups)

(hrnek= americký cup, cca 236 ml)

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 0,5 hrnku mletých mandlí
  • 1 lžička sody
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka nebo podmáslí
  • (přepuštěné) máslo na vymazání formy

Troubu si předehřejte na 180 °C a formu na beránka vymažte máslem nebo přepuštěným máslem.

Do mísy prosijte mouku, přidejte mandlovou mouku, kypřící prášek, sodu sůl a dobře promíchejte.

V jiné větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte vanilku a rozpuštěné máslo a ještě chvilku šlehejte, aby se všechny suroviny dobře spojily.

Pak střídavě přidávejte směs suchých ingrediencí a mléko nebo podmáslí a vždy promíchejte. Hotové těsto nalijte do formy, vložte do trouby a pečte cca 60 minut.

Napsat komentář

Doporučené