Categories O potravinách, Recepty, Slané pokrmy

Batátové hranolky a grilovaná zelenina. Jak na to?

Posted on
Batátové hranolky a grilovaná zelenina. Jak na to?

Smažených hranolek doma na pánvi nebo ve friťáku jsem se vzdala už před několika lety a vyměnila je za ty z trouby. Spousta lidí má ale problém s tím, že se jim brambory v troubě nedopečou dokřupava. Jak na to?

Sůl je možná nad zlato, ale při pečení zeleniny, a to jakékoliv, to tak úplně neplatí. Technologické vlastnosti soli jsou jasné. Sůl vytahuje vodu. A nevytahuje jí jen z cukety, kterou posolíte a necháváte vypotit, ale vytahuje jí ze všeho, k čemu se přiblíží. 🙂

Zeleninu, kterou se chystáte péct v troubě, proto zásadně NESOLTE. Ve chvíli, kdy jí před pečením dopřejete solný poprašek, zelenina se v troubě začne potit, co to dá.

Sůl nad zlato, ale ve správný čas

Zeleninu, kterou se chystáte péct v troubě, proto zásadně NESOLTE. Ve chvíli, kdy jí před pečením dopřejete solný poprašek, zelenina se v troubě začne potit, co to dá. Jako v sauně. 🙂 Brambory, potažmo zelenina celkově, se začnou v troubě dusit ve vlastní šťávě, kterou pod sebe pustily, změknou, a v tuhle chvíli jste o křupavý a zlatavý finish definitivně přišli. Proto nezapomeňte na pravidlo číslo jedna: Slánku vytahovat až ve chvíli, kdy zeleninu vytáhnete z trouby hotovou a upečenou.

Jak nastavit troubu?

Klasická stoosmdesátka vám v tuhle chvíli stačit nebude. Troubu nastavte na 200-220 °C, v ideálním případě na gril a zeleninu dejte těsně pod něj, aby se nejen pekla, ale opékala zároveň. Samotné pečení pak bude trvat asi 20 minut, takže se vyhnete čtyřicetiminutovému přešlapování před troubou, v níž se stále na plechu unaveně povalující vařené proužky zeleniny bez náznaku kůrčičky.

Jaký olej na tuhle srandu použít?

Olej nevynechávejte. Ačkoliv se snažíte ušetřit každou kalorii, tady šetříte na špatném místě. Na celý plech zeleniny, případně brambor, vám stačí 1-2 lžíce oleje, navíc, vitaminy A, D, E, K (pozn. výživářská pomůcka ZADEK bez Z) jsou rozpustné v tucích. Co to znamená? Že abyse tyto vitaminy vstřebaly, mělo by jídlo obsahovat některý ze zdrojů tuku. Proto se doporučuje jíst zeleninové saláty se zálivkou z oleje, že. 🙂 Navíc, olej snižuje glykemickou nálož (Jak funguje glykemický index?) celého pokrmu. Pokud upečete brambory jen tak na sucho, jako stará dietářka Blažková, budete mít po nich sakra brzo hlad. A který vybrat? Ideálně ten, který bez problému zvládá i vyšší teploty. Například řepkový, jehož kouřový bod se pohybuje kolem 230 °C. Přidejte ho k zelenině a rukama dobře promíchejte, aby se v něm každý kousek obalil.

Celý článek o tucích a olejích a o tom, který je na co vhodný, naleznete TADY >>>

Hranolky jen z brambor? Nikoliv.

Nejčastěji peču hranolky z batátů a brambory pokrájené na tenké měsíčky, ale naučila jsem se k nim přidávat i mrkev pokrájenou na půlcentimetrové proužky, cuketu, a na posledních 8-10 minut pečení přidávám i chřest.

Na plech můžete na proužky nakrájet i zbylou petržel a celer. I když vám za syrova nebo v polévce nechutnají, doporučuji vyzoušet takhle opečené. Působením vysoké teploty sacharidy v nich karamelizují a chutnají úplně jinak. Já od malička petržel ani celer ráda nemám a vyhýbám se jim, jak jen můžu, ale tohle chutná i mně.

Ke grilované zelenině si neodpustím dip nebo domácí odlehčenou tatarku. Recept najdete TADY >>>

4 comments

4 comments

Doporučené