Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Banánový chlebíček z celozrnné mouky

Posted on
Banánový chlebíček z celozrnné mouky

Banana bread je asi nejvděčnější recept. Spotřebujete do něj hnědý banány, který se už stydíte někde vytáhnout z kabelky a těsto máte připravené během 15 minut. 

A vůbec. Začínala jím moje úspěšná pečící éra a díky němu jsem svůj kuchařský um neodsoudila hned po prvních várce neúspěchů. Dneska jsme ho dojídali k snídani. Rozkrájela jsem posledních 5 nebo 6 kousků na talíř a na mobilu hledala ubytování do Norska na Airbnb. Vždycky jsem si z talířku uloupla polovinu plátku a když jsem se vracela pro zbytek, už tam nebyl. Takže hotový mizí asi stejně rychle, jako se míchá těsto.

Suroviny:

(hrnek= americký cup, cca 236 ml)

  • 3 velké zralé banány
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla nebo ghí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička sody bicarbony
  • špetka soli

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte prosátou mouku, sodu, špetku soli a skořici a důkladně promíchejte.

Rozmixujte banány, přidejte vejce a ručním šlehačem nebo metlou prošlehejte. Během šlehání přilijte rozpuštěné máslo, přidejte cukr a vanilkový extrakt.

Nyní postupně vmíchejte suchou směs do banánové „mokré směsi“. Přesuňte do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček a vložte do trouby.

Banánový chéb pečte 50-55 minut a před koncem pečení překontrolujte dřevěnou špejlí.

 

 

5 comments

5 comments

  1. Ahojky…:)

    Zaujaly mne použité suroviny – hlavně tedy druh mouky. Do karet mi hrálo, že nám zrovna hnědly banány, a nebyl tedy důvod se konečně do chlebíku pustit. Je pravda, že jsem banana bread nikdy předtím neupekla, ale i tak musím říct, že tento je vynikající. Bonusem je minimum rafinovaného cukru, takže se o něj můžu podělit i s naším chlapečkem. Paráda – doporučuji.
    P.S.: Při pečení se mi povedlo, že naběhlé těsto prasklo. Osobně to mám ráda – krásně to pak křupe.

    1. Ahoj, tak tp je parada! Taky miluju, kdyz testo uprostred praskne, modlila jsem se, at se mi to povede i u tohoto receptu a jo! ?? jsem rada, ze chutnalo. Kdyz jsou hodne zrale banany, verim, ze lze i cukr vynechat uplne 🙂

  2. Vynikajuca konzistencia aj chut, ale priharal mi a to aom piekla na 180 stupnov len 30 minut. Nabuduce asi urobim ako liaty kolac na mensi plech. Ta chlebikova forma sa mi na to nepacila. Ale chutovo excelentne. A to som vrlky fajnsmeker 🙂 Vdaka za recept.

    1. Moc dekuju, to jsem rada, ze chutnal! Urcite se da pect i na mensi plech. ? doba peceni je vzdy orientacni, zavisi hodne na typu trouby, vzdycky je lepsi hlidat uz od poloviny doby peceni, sama to tak radeji take delam ??

      1. To som aj robila, len chlebik bol vo vnutri po kontrole spajdlou stale vlhky a vrch uz tmavol. Piekla som v strede rury, preto som ho teda dala nizsie. Ked bol stred OK a chlebik som vyklopila, tak bol zo spodu tiez velmi tmavy. Orezala som to, nebol uplne spaleny, ale pri tej vyske cesta v tomto druhu formy by som teplotu volila nizsiu. Aspon pri mojej rure 🙂

Napsat komentář

Doporučené