Categories Diety a výživové směry, O výživě

Jíte zdravě? Tohle byste měli vědět

Posted on
Jíte zdravě? Tohle byste měli vědět

Přemýšlet o tom, co jíme. Co je pro naše tělo dobré a co ne. Slyšíme to ze všech možných zdrojů a řada lidí se snaží tyto informace nasávat a řídit se jimi. Pokud držíte dietu nebo se naopak bojíte každého sousta, které nemáte ve škatulce „zdravé“, tohle byste měli vědět.Někdy může přemýšlení o tom, co zrovna sníte a co je zdravé a co jasně není, sklouznout k tomu, že o jídle přemýšlíme možná až hloupě a nerozumně. Můžete pak jednoduše odmítnout jet na výlet někam, kde víte, že si budete muset dát k obědu párek v rohlíku nebo můžete být naštvaní, že vám manžel na benzínce koupil normální Colu místo té dietní, můžete si vyčítat, že jste na tu kitkatku prostě měli takovou chuť, že jste jí cestou z fitka snědli celou dřív, než jste došli domů a připravili si večeři.  Nebo se můžete divit, že jíte fakt zdravě a přitom vám začínají být těsný džíny.

Dala jsem proto dohromady tři příklady v číslech a pojala tenhle článek jako takové zamyšlení. Lidi mají rádi čísla.

Džus lepší než limonáda?

fanta vs ugo.001
Lisované šťávy typu Ugo ani Fanta, nepatří do jídelníčku ve velkém množství a už vůbec ne pravidelně. Fanta obsahuje kyselinu fosforečnou, která při velkém příjmu způsobuje vyplavování vápníku z těla a přispívá tak k řídnutí kostí, v lisovaných ovocných šťávách bez dužiny budete zase hledat marně vlákninu. Ačkoliv jsou lisované šťávy zdrojem vitaminů, mnohem cennější pro vás proto bude dát si čerstvé ovoce nebo zeleninu.

Přečtěte si, jestli je detox zdravý a jestli má vůbec smysl.

Ať je to jak je to, jedna lahvička šťávy nebo jedna plechovka Fanty vás určitě nezabije a nemusíte kvůli nim mít výčitky, na druhé straně, obojí je voda s jednoduchými cukry a tedy pochutina. Lisované šťávy s obsahem zeleniny navíc klamou tělem ještě mnohem mohutněji. Působí zdravě a dietně, ale podíl zeleniny je v menšině, aby byl nápoj stále dost sladký.

„Clean eating“ aneb cesta, jak být štíhlý

tyčinky.001

„Clean eating“ a „skutečné jídlo“ je to, co aktuálně vládne kuchařkám, médiím a sociálním sítím a mohli byste tak mít dojem, že „jíst čistě“ znamená být štíhlý. Vzala jsem proto recept na zdravé raw čoko-oříškové tyčinky z jednoho českého foodblogu a spočítala nutriční hodnoty, které u receptu už udávané nejsou. Takové recepty jsou často vytvořené ze zdravých surovin, ale už není brána v potaz kalorická hodnota.

Už jste četli věci, které jako výživář nejím a proč?

Recepty jsou pak vhodné pro ty, kteří chtějí jíst živinově bohatší jídlo (více zdravých tuků, další zdroj vlákniny, přírodní zdroj vysoce koncentrované energie..), ale rozhodně ne pro ty, kteří chtějí zároveň i hubnout. Což může být pro řadu lidí matoucí. Takové recepty jsou skvělou inspirací, ale samotná konzumace zdravých surovin není cesta k tomu, aby člověk byl štíhlý. Vždy záleží na bilanci příjem – výdej.

Zabili jste lžící Nutelly své dietní snažení?

Bez názvu.001

Pokud výjimečně zaboříte lžíci do Nutelly nebo neodoláte a namažete si s ní toast, nic zdravého svému tělu nedáte, to rozhodně ne, ale ani to neznamená, že by vaše snaha o zdravý životní styl zemřela a byla zašlapaná v blátě a prachu a veškerém zlu tohoto světa. Buďte v klidu, jede se dál.

Kolotoč diet anebo „životní styl“?

Zůstaňte rozumní

Co bych vám přála do nového roku kromě toho, abyste byli šťastní? V novém roce zůstaňte rozumní. Přemýšlejte o tom, co jíte, ale zároveň berte v potaz fakta, nenechte se zlákat vnitřním dojmem, trendem nebo dobře znějící reklamou. Občas si bez výčitek dopřejte a myslete na to, že jedno jídlo celý jídelníček nezkazí, ale ani nezachrání. Během dne jíte čtyři, možná pět jídel. Pokud bude výjimečně jedno z nich ne úplně podle tabulek, vaší dietu to rozhodně nezkazí a vy nemusíte mít pocit, že je všechno ztraceno, na druhou stranu, pokud si běžně celý den dopřáváte samá nezdravá jídla, čokoládové tyčinky a sušenky, salát večer nebo k obědu už to nespasí.

Jo a mějte se rádi.

3 comments

3 comments

  1. Skvělý článek! Podle mě je důležité jíst intuitivně, tedy že celozrnny toast se šunkou a sýrem bude asi lepší véča než svíčková se šesti. 😀 A neřešit, když jdeme z fitka, jaká fitness tyčinka je míň kaloričtější, ale spíš si uvědomit, že sníst na posezení u TV tabulku 100g čokolády je trochu moc. :))

    Díky za tvůj blog! 🙂

Doporučené