Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Kynutý koláč s drobenkou z ovesných vloček a mandlí

Posted on
Kynutý koláč s drobenkou z ovesných vloček a mandlí

Ovládla jsem kynuté těsto! Ne, vážně, kynuté těsto nedělám ráda, i když ho moc ráda jím. Problém jsem vždycky měla s netrpělivostí při jeho zadělávání, často se mi dělají puchýře dřív na rukou, než v těstě a tak.. Takže se mu trochu vyhýbám. Ježíšek mi ale přinesl nejlepší ruční šlehač na světě (ano, jsem jediná boggerka, která nemá krásný stolní šlehač, ale šlehá a hněte ručně.

Suroviny na 1 menší plech:

  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 ml teplého mléka
  • 2,5 PL třtinového cukru
  • 2 PL másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 balení sušeného droždí (nebo 1/3 kostky čerstvého)
  • špetka soli
  • ovoce (já použila švestky, broskve a borůvky)

Na drobenku:

  • 6 PL jemných ovesných vloček
  • hrst mandlových plátků
  • 2,5 PL třtinového cukru
  • 2 PL másla
  • špetička soli

V misce smícháme trochu mléka, trochu cukru a trochu mouky, přidáme droždí  a vymícháme „kašičku“. Necháme chvíli stranou, dokud kvásek nevzejde.

Do velké mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, cukr, žloutek, máslo a zbytek teplého mléka. K této směsi přidáme připravený kvásek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Menší plech nebo pekáček vyložím pečícím papírem, těsto na pomoučeném vále vyválím a přenesu na plech. já nemám ráda velké okraje, proto je témeř nenechávám. Těsto v pekáčku poklademe pořádně ovocem a nešetříme jím.

Nakonec si připavíme drobenku. Vločky, cukr, sůl a studené máslo důkladně promneme prsty v misce, aby se vše dobře spojilo a obalilo. Drobenkou pak rovnoměrně posypeme připravený koláč.

Okraje koláče potřeme vodou (pro matné okraje) nebo rozšlehaným žloutkem (pro leské okraje). Pečeme cca 30-45 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.

Zkoušeli jste jahodový koláč s náplní z ricotty a mascarpone?

1 comment

1 comment

Doporučené