Categories O výživě, Užitečné tipy

Co si vybrat v kavárně nebo ve fastfoodu?

Posted on
Co si vybrat v kavárně nebo ve fastfoodu?

Jak jsem psala s nadsázkou na instagramu, nezvládám vám odepisovat na to, co si zrovna máte dát v bageterii nebo ve starbucksu nebo v kině, aby to tedy bylo, jak se říká, to nejmenší zlo. 🙂 Takže jdeme na to.

Starbucks, Costa Coffee a CrossCafe

Při výběru kávy platí pravidlo, že by neměla být sladká a s příchutí (protože příchuť je sladký sirup – to víme). I u renomovaných firem pro zdravé hubnutí se můžete dočíst, že i cappuccino je nevhodné a tloustne se po něm. Ale. Doporučení, že není vhodné pít latte nebo cappuccino, je myšleno pro lidi, jejichž jídelníček je plný nezdravých pochutin a sladkostí a takové latte je potom další zdroj kalorií, navíc je svádí k tomu, aby si k němu dali dortík nebo si dali latte s příchutí, což je další cukr. Pro normálního člověka, bez extrémního režimu nepředstavuje jedno cappuccino ani latte žádný problém, můžete ho brát jako část svačiny. Latte s plnotučným mlékem, které má 3,5 % tuku, je v podstatě energeticky stejné, jako 200g jogurt Hollandia. Žádná hrůza, že?

Jaké jsou nejčastější mýty o jogurtech a co byste ještě mohli chtít vědět?

Pít sójové latte jen proto, že máte pocit, že je dietnější, je naprostý nesmysl. Rozdíl v kaloriích je téměř nulový.

Hrůza jsou ale posypky, šlehačky, čokoládka, sirupy a toppingy, které vám doporučuji vynechat. Pokud tedy jdete během dopoledne nebo odpoledne s kamarádkou na kafe, nemusíte mít výčitky, mléko je zdroj bílkovin i tuků, takže vás i lehce zasytí. Pokud nemáte potíže s mléčným cukrem laktózou, je naprostý nesmysl pít sójové latte jen proto, že máte pocit, že je dietnější. Rozdíl v kaloriích je (překvapivě) úplně minimální.

Pokud vybíráte ledovou kávu, opět sahejte po té neslazené. Ledovou kávu ze supermarketů a benzínek raději nechte v chladícím pultu, zatím jsem na žádnou bez cukru nenarazila.

Když už, tak z dezertů sahejte po jogurtech nebo cheesecaku, což je alespoň nějaký zdroj bílkovin.

Nestačí vám káva a dali byste si i dezert?

Já si v kavárenských řetězcích nejčastěji dávám takový ten ovocný jogurt s musli. Nebudeme si lhát, musli je sladká granola jako od Emca, jogurt je taková lehčí zakysaná smetana a dole je ovocný džem. Podle nálady a hladu sním větší nebo menší část musli i džemu, někdy nesním ani jedno z toho, někdy oboje, ale rozhodně to je lepší volba než čokoládový dort. Z dortů sahám nejčastěji po těch tvarohových s ovocem nebo cheesecaku, což považuji za nejmenší zlo. Na mě je sušenková část cheesecaku v těchto řetězcích enormně sladká, takže tu nejím, sním náplň a ovoce a sušenkovou krustu většinou nechávám. A mám i lepší pocit.

Jak na základní domácí granolu, která je zdravá?

Přiznám se vám, že jednou za měsíc jdeme s Honzou na dort místo oběda. Neděláme to cíleně, abychom ušetřili kalorie, ale někdy prostě nestíháme a potřebujeme doplnit energii, takže nebudu lhát, není to žádná dieta a nic k chlubení, ale to je prostě realita. Když jsme spolu začali randit a já se bála dortů a vlastně i kávy s mlékem jako čert kříže, pochopila jsem, že vzhledem k tomu, jaký mám výdej energie a celkový jídelníček by mi nic neudělal ani jeden dortík denně. Honza mě bral sem tam na mrkvový dorty a zůstalo nám to. Ten můj obědovej bývá doteď mrkváč.

Bageterie Boulevard

Tady to je celkem jednoduché a nemusíte jít jenom po fitness menu, které mi připadá energeticky poměrně chudé (pokud si dobře pamatuji) a myslím, že pokud si dáte jeden malý chlebík z FIT MENU místo oběda, budete mít brzy hlad. Já bageterii využívám jako „to go“ oběd, takže si dám bagetu a běžím s ní v ruce dál.

Když se podíváte na nabídku, můžete si všimnout, že čerstvé bagety, které se nezapékají, jsou dieteticky lepší, než ty zapékané. Já si dávám vždy čerstvou s mozzarellou a rajčaty a dříve jsem jedla i tu s uzeným lososem. To jsou moji favoriti a když si je dáte do celozrnné bagety, tak jen lépe. U tuňákové a pastrami bagety očekávejte majonézový dresing, což mně už přijde zbytečné a nedávám si je, ale selským rozumem je jasné, že tolik té majonézy v jedné bagetě nebude a pokud tam jdete jednou za čas na oběd, tak vám to dietní plán určitě nerozhází.

Brambory v bageterii jsou sice pečené, ale někdo je musel dříve předsmažit.

Problém začíná u čerstvé bagety Caesar, která je stejně jako stejnojmený salát, poměrně tučná, vzhledem ke kombinaci majonézy, parmazánu a ještě slaniny. Zapečené bagety obsahují zase dost tučné sýry a za příliš dietní bych je nepovažovala.

Brambory v bageterii jsou sice pečené, ale pokud mě moje chuť a oko neklame, jsou jasně předsmažené. Vlastně je to jako když si domů koupíte americké brambory v sáčku a dáte je do trouby. Jednou za čas to určitě nevadí, navíc je možné vynechat na brambory tatarku nebo si dát brambory s někým napůl (což děláme s Honzou my, když na ně máme chuť), ale pokud se v bageterii stravujete několikrát do týdne, asi bych je častěji vynechala a dopřála si je třeba jen jednou.

Na co si dejte pozor je čaj v menu. Je to sice výhodnější a ano, chutná dobře. Ale zkoušeli jste si někdy doma udělat stejně chutnající čaj? Ano? A pamatujete si, kolik tam bylo cukru? Mě to totiž až vyděsilo.

Polévky a saláty asi nemusím řešit, dezerty asi každý ví, že jsou sladké, když už si mám vybrat něco sladkého jako svačinu, volím i v BB jogurt s ovocem nebo k snídani potom větší kelímek s fíky a ořechy.

McDonald’s

Tenhle příběh by mohl vyprávět Honza, často si totiž stěžuje, že nestíhají při cestách nic jiného než mekáč, já tam už několik let nechodím.

Problém není burger, ale ostatní položky v menu a celkový životní styl těch, kteří se v MCD stravují pravidelně.

Nejprve bych k McDonald’s chtěla poznamenat, že problém nejsou hamburgery jako takové. Nebudem si lhát, houska je pěnová a sladká, masa je celkem málo, takže asi budete mít za chvíli hlad, ale v podstatě na housce s masem, zeleninou, sýrem a dresingem není nic špatného. Tak kde je problém? Nejhorší je to, co si k ní dáte v menu. Hranolky, colu, často i další omáčky, navíc, lidé, kteří se často stravují v McDonald’s mají celkově špatný životní styl. Jedí hodně smažených jídel, hodně průmyslově zpracovaných potravin a většinou jim na životním stylu, který vedou, moc nezáleží. Většinou zdravě žijící populaci návštěva fastfoodu neláká. Problém tedy není v tom, že si dvakrát do měsíce dáte hamburger, zvlášť když je možnost si ho dát v menu se salátem a vodou, problém je v tom, jak žijete celkově.

Snídaně v „mekáči“ jsou vesměs průšvih.

To, že jsou kuřecí nuggety smažené v oleji a je to jak kdybyste jedli řízek a máčeli si ho do BBQ omáčky, kde je na druhém místě ve složení (hned po vodě) cukr, a k němu přikusovali smažené hranolky a sladkou colu, to nemusím asi ani komentovat.

Snídaně v mekáči jsou podle mě celkem prů…švih. Houska je sladká, neobsahuje žádný kvalitní sacharid, plátek sýra nebo šunky už to s bílkovinami nevytrhne a ten mastný bramborový hashbrown? Ať je to jakkoliv dobré, ten vynechte a to nejen proto, že bramboráky se nesnídají.

Podívejte se, jak má vypadat správná snídaně.

Obalovaná kuřecí masa a burgery v KFC jsou prakticky fritované řízky.

KFC

Pokud si chcete dát v KFC to nejmenší zlo, když například na dálnici není jiná možnost, kde se najíst, berte některou z grilovaných variant, já si vždycky dávala ten jejich grilovaný Brazer twister, protože nic jiného jsem si nevybrala, koukala jsem na stránky a grilované varianty stále nabízí. Všechny kuřecí masa a burgery v KFC jsou stejným příběhem jako kuřecí nuggety v McDonald’s. Řízek.

Navíc zrovna nešetří s majonézou, pokud mě paměť neklame a vzpomínka na Zinger Burger a ostatně i twister je skutečná.

Paul pekařství

Paula mam nejradši z těchto typů podniků, vyberu si tam bez problémů skvělý, ale skvělý salát nebo polévku, mám ráda i takovou tu Mediteranéen bagetu s grilovanou zeleninou nebo bagetu s mozzarellou a rajčaty, myslím, že tohle je hodně v pořádku. Méně v pořádku jsou bagety s mortadelou a salámem, což je asi jasné.

Co ale jasné být nemusí jsou plněné croissanty. Slaná varianta francouzských croissantů může budit dojem, že se jedná o lehčí záležitost než jsou sladké croissanty. Vyhněte se jim ale obloukem, pokud se nechcete v dobré víře lehkého oběda pomalu ale jistě vykrmovat.

Croissanty nikdy nebudou lehký oběd, aby se vyrobilo listové těsto nebo těsto na croissanty, je potřeba velké množství tuku, proto se nedají považovat za pečivo srovnatelné s bagetou.

Sledování filmu bychom neměli spojovat se zvykem „zobání“.

Kino

Pokud jdete jednou za rok do kina a dáte si malý popcorn nebo nachos, asi to není takový problém. Problém je mít spojenou činnost „koukání se na film“ se zobáním. To je problém doma u televize, v kině i jinde. Vlastně by bylo fajn se odprostit od toho, že abyste si užili kino, musíte nutně něco jíst a pít u toho kýbl „kinocoly“. Já si do kina už několik let nic nekupuji, kromě lahvičky vody nebo zero coly a nemám pocit, že bych byla o zážitek ochuzená, pokud si ke dvěma vstupenkám za 3 kila nekoupím zobání další 3.

Zklamu vás, ale v kině mezi popcornem, nachos a gumovými medvídky neexistuje lepší volba. V případě, že ale jdete s kamarády jednou za čas na film a prostě na něco máte chuť, domluvte se s někým a kupte si menší popcorn nebo nachos napůl. Colu si už dávat nemusíte, chuťové pohárky budou uspokojeny a vy se nemusíte naštosovat do bezvědomí.

Na závěr bych opět chtěla dodat, že to co jsem napsala není dogma. I já si občas dám normální dort, Pringelsky nebo zmrzlinu. Myslím, že je důležitý celkový životní styl a pokud jíte všechny denní chody zdravé a pravidelně sportujete, jedno malé šlápnutí vedle vám během dne neublíží. 🙂

Doporučené