Categories O výživě, Užitečné tipy

Jak nepřicházet o vitaminy?

Posted on
Jak nepřicházet o vitaminy?

Vitaminy. Jedna z nejcennějších složek potravy, nejen v období nachlazení, jak si většina lidí myslí. Není to s nimi ale úplně jednoduché. Většina vitaminů naše kulinářské umění a domácí péči bohužel nepřežije. Jsou to citlivky. Vadí jim příliš vysoké teploty, vadí jim kyslík, vadí jim dlouhé skladování.

Čerstvé ovoce a zeleninu nenakupujte bezmyšlenkovitě do zásoby, snažte se to, co koupíte rozplánovat. Čím dříve koupené plodiny zpracujete a předejdete jejich dlouhému skladování, tím více vitaminů z nich vaše tělo bude mít. Ovadlá a unavená zelenina vám bude sice stále skvělým zdrojem vlákniny, ale připravíte se o požadované vitaminy.

Už jste si přečetli, jak mít dostatek vitaminů i během zimy?

Suroviny omývejte sice důkladně pod tekoucí teplou vodou, ale až těsně před konzumací, abyste je zbytečně nepřipravili o jejich vlastní přirozený biofilm. Ten zabraňuje bakteriím a kyslíku prostoupit rychle dovnitř a ovoce a zelenina tak vydrží déle čerstvá (tedy vpodstatě stejné pravidlo, jako u vajec).

Vitamin C je slečinka nejslečinkovatější. Je velice náchylný nejen na kyslík a světlo, ale i na teplotu.

Oloupané ovoce ani zeleninu nevystavujte příliš dlouho kyslíku nebo vysokým teplotám. Takový vitamin C je slečinka nejslečinkovatější a není to s ním jednoduché. Je velice náchylný nejen na kyslík a světlo, ale i na teplotu. Takže není úplně šťastné vylisovat si do zásoby několik citrónů, nechat je ve džbánku odpočívat lednici a jen je do čaje přilívat. Pokud chcete zachovat vitaminu C co nejvíce, nemačkejte citrónovou šťávu ani do vařícího čaje. Při vysoké teplotě se vitamin C rozpadá, takže počkejte než čaj mírně vychladne a vy se ho budete chystat pít.

Má zelenina to lepší za sebou už v obchodě?

Pokud si nejste jistí kvalitou nebo čerstvostí zeleniny a bude vám připadat unavená už v obchodě, radši sáhněte po nějaké kvalitní mražené či konzervované zelenině. Účelem konzervace a zmrazení potravin je prodloužení jejich trvanlivosti. Pokud se provádí správným způsobem ve chvíli, kdy je zelenina na vrcholu zralosti a obsah vitaminů je nejvyšší, zachová si jich velké množství. Zní to možná neuvěřitelně, ale taková zelenina tedy může být pro tělo dokonce mnohem větším přínosem, než dlouho skladovaná ovadlá a oschlá „čerstvá“.

Chcete si přečíst, proč nad mraženou zeleninou neohrnovat nos?

Doporučené